سرعت موتور آسانسور
سرعت موتور با استفاده از تابلوی تری وی اف : تابلوی فرمان تری وی اف، تمامی خصوصیات حفاظت و ایمنی فرمان های حرکتی مربوط به موتور آسانسور را دارد که این فرمان ها شامل تعیین جهت، سرعتهای مختلف در نواحی مختلف حرکت و فرمان توقف در سر هر طبقه میباشد. در سیستم آسانسور تری وی اف، موتور به دلیل وجود وزنه، در برخی از نواحی حرکت در حالت ژنراتوری قرار میگیرد، به این صورت که در این نواحی موتور نه تنها تمایلی به مصرف انرژی برق ندارد بلکه خود نیز مولد انرژی برق شده و برق را به شبکه برمیگرداند که در اینصورت از کنترل دقیق آن توسط درایو جلوگیری میشود. به منظور اینکه همواره سرعت و گشتاور موتور تحت کنترل باشد، باید برق به ناحیه موتوری خود برگردد و اینکار فقط با صرف انرژی ایجاد شده آن امکان پذیر است. بری اینکارلازم است از یک مقاومت پر وات به نام مقاومت خارجی به عنوان بار الکتریکی استفاده شود. حال، در صورتی که این مقاومت در مدار قرار نگیرد ولتاژ برگشتی از موتور سبب خطا در درایو می شود و در این صورت، درایو ، خطای اضافه ولتاژ داده و قادر به کنترل موتور نمیباشد.
هشدار: ولتاژ اعمالی به مقاومت خارجی، مقدار قابل ملاحظه ای است (حدود ۸۰۰ ولت ) بنابراین هرگونه تماس با قسمت های مختلف برقدار و اتصالی در ترمینال های آن موجب بروز خطرات جانی و یا آسیب جدی در درایو خواهد شد.
چگونگی کاهش مصرف انرژی در کنترل سرعت موتور در تابلو تری وی اف
در حالت کلی؛ موتور سه فاز هنگام استارت، تا چند برابر جریان نامی خود، به جریان از شبکه نیاز دارد، این خود باعث اتلاف جریان زیادی از شبکه میشود. در عین حال چون آسانسور سیستمی مبتنی بر وزنه و کابین میباشد، در خیلی از موارد به علت سنگینی وزنه یا کابین ، سیستم می تواند با صرف کمترین مقدار انرژی حرکت کند.
در سیستم هایی که سرعت موتور در آنها دو دور است، موتور در تمامی حالت ها حداقل جریان نامی مورد نیازش را از شبکه دریافت می کند؛ جریانی که حتی شاید در آن لحظه نیازی به وجود آن نباشد؛ ولی با وجود سیستم کنترل دور ، چون نظارت کاملی بر سرعت موتور وجود دارد، در مواقعی که نیازی به دریافت جریان از شبکه نیست، موتور با جریان بسیار کمتری کارکرده و در نتیجه مصرف میانگین برق به شدت کاهش پیدا میکند.
این مقاله ها را نیز بخوانید: موتورهای آسانسور
موتورهای برق در آسانسور
سرعت موتور آسانسور توسط درایو چگونه کنترل میشود؟
در صنعت آسانسور به طور معمول می توان تا توان ۹ کیلووات و سرعت ۱ متر بر ثانیه از درایو ( مدار بسته ) open Loop استفاده کرد. در این سیستم هیچ گونه بازخورد و اطلاعاتی از سرعت موتور توسط انکودر به درایو برگردانده نمیشود و کنترل سرعت موتور توسط درایو ، فقط از طریق مشخصات جریان و ولتاژ و اختلاف فازهای بین آن ها و مشخصاتی از این دست ، انجام میپذیرد . البته کنترل موتور با این روش، قابل قبول است ولی ایده آل نیست و برای کابین های نسبتا سبک و سرعتهای تا ۱ متر بر ثانیه مناسب است.
در سیستم ( مدار باز ) Close Loop از یک شفت انکودر برای گزارش وضعیت حرکت موتور به درایو استفاده می شود. در حالت کلی با چرخش موتور و در نتیجه شفت انکودر در تعداد زیادی پالس توسط آن به درایو ارسال می شود که تعداد و فرکانس آن ها متناسب با سرعت چرخش موتور است و درایو با پردازش بسیار دقیق این پالس ها می تواند کنترل دقیقی بر روی حرکت موتور و در پی آن حرکت کابین داشته باشد .
در اصل در سیستم های Close Loop , Open Loop و سرعتهای ۱ متر بر ثانیه ، کنترل سرعت بر طبق منحنی سرعت خزشی انجام میگیرد . در منحنی گفته شده ، سرعت بر اساس شیب تعریف شده به حداکثر مقدار خود (۵۰ هرتز) میرسد و سپس با فعال شدن سنسورهای اندازه گیری دور اندازی ، سرعت موتور بر طبق شیب تعریف شده برای توقف ، به سرعت خزشی نزول میکند (معمولا ۵ هرتز) و در پایان با رسیدن به سنسور توقف، موتور متوقف خواهد شد.
این نوع حرکت با درایو باعث چه میشود؟
- حرکت نرم در ابتدا و انتهای مسیر
- افزایش محسوس زمان توقف ( پس از دو اندازی ) با توجه به وجود ناحیه سرعت خزشی
نکته: این موضوع حائز اهمیت است که ناحیه خزشی در منحنی کنترل سرعتهای متداول، در تامین گشتاور خروجی موتور برای رساندن کابین با سرعت تنظیم شده به تراز طبقه به وجود آمده است . با تغییرات بار و سرعت کابین ، ناحیه سرعت خزشی فرصت کافی برای توقف به موقع را فراهم می کند اما در مقابل، حرکت کابین با سرعت پایین، زمان طی شده در این مسیر را افزایش میدهد و این امر سبب افزایش زمان انتظار مسافر در کابین ، به ویژه در ساختمان های پر تردد میشود که آنچنان خوشایند نیست .