اتاقک آسانسور
اتاقک آسانسور را در مقاله قبل تا حدودی شرح دادیم؛ در این مقاله به ادامه بررسی کابین یا اتاقک آسانسور میپردازیم از جمله اینکه از چه قطعاتی تشکیل شده و وظیفه هر یک چیست.
تابلوی عملیات اضطراری فاز ۲ آتش نشانی که یکی از اجزای اتاقک آسانسور است در دو دهه اخیر تغییرات زیادی به خود دیده. این موضوع بر ماموران آتش نشانی پوشیده نیست و از این تغییرات و ظاهر متفاوت آسانسورها آگاهی کامل دارند.
پست فاز ۲ آتش نشانی تمامی اجزایی که احتمالا با نام آنها آشنا باشیم را دارد. از جمله؛
- کلید سوییچ سه وضعیتی فاز ۲ ( قطع _ معلق _ وصل )
- شاسی لغو احضار
- نماد کلاهک آتش ( چشمک میزند )
- جهت نمای عملیات
- چراغ اضطراری
و در ادامه میتوان به؛ درب _ باز ، درب _ بسته ، شاسیهای اضطراری فشار برای مکالمه که معمولا در بخش تحتانی تابلوی بهره برداری کابین نصب شدهاند؛ اشاره کرد.
تامین کنندگان آسانسور و تجهیزات آن هر یک دلیل خاصی برای استقرار یک نوع شاسی در آن زمان داشتند که ممکن است در تابلوهای دیگر به جای دیگری منتقل شده باشند.
این امر موجب آشفتگی زیادی در این تابلوها شده و موجب میشود ماموران آتش نشانی پیوسته در اندیشه آشنایی با آنها باشند.
در این صنعت با پیدایش دستورالعمل ایمنی A17 , 1 — 2004
آسانسور ها و پله های برقی ، تحولی را داد که متخصصان سالها انتظارش را داشتند.
بعد از پنج سال کار مستمر با صنعت و آتش نشانی، اعضای کمیته اضطراری A17 . 1 پیشنهاد استقرار بهتر تجهیزات فاز ۲ که ماموران آتش نشانی برای انجام عملیاتشان به آنها نیاز داشتند را مطرح نمودند.
در این بین یکی از شکایاتی که مطرح میشد؛ این بود که تجهیزات همگی بالای نقشه و روی تابلوی بهره برداری کابین بود، که این مشکل با ظهور تابلوی عملیات آتش نشانی برطرف گردید.
در حال حاضر این قطعات اتاقک آسانسور که شامل کلیه تجهیزات فاز ۲ همراه با سوییچ توقف اضطراری است بر روی یک تابلو نصب شدهاند. این تجهیزات پشت حفاظ قفل شده ای نصب شدهاند که با همان کلید فاز یک باز می شود.
و اما نمای داخلی اتاقک آسانسور به سطح هزینهای بستگی دارد که صرف آسانسور خواهد شد و میزان آن را مالک و معمار ساختمان تعیین می کنند.
به عنوان مثال اگر ساختمان، اداره مرکزی یک شرکت بزرگ باشد ممکن است خیلی تجملاتی باشد، برای افراد سوار بر آسانسور موزیک ملایم پخش شود، یک نور پردازی غیر مستقیم داشته باشد و حتی دیوارهای کابین از چوب ساج ساخته شده باشد.
مواد در معرض دید که در سطح داخلی اتاقک و چاه آسانسور هستند، در ترکیب کاربردی آنها به نرخ پخش شعله صفر تا ۷۵ و نرخ گسترش دود صفر تا ۴۵۰ محدود هستند.
در این بین و برای راحتی استفاده از آسانسور در بیمارستانها برخی مقامات مسئول الزام کردهاند که باید بزرگی فضای اتاقک آسانسور به گونهای باشد که تخت چرخ دار یا برانکارد آمبولانس (EMT) با پهنای ۲۴ اینچ و طول ۸۴ اینچ به صورت افقی در آن، جا شود.
سقف اتاقک ممکن است دارای صفحات سقف کاذب باشد که در صورت اعمال فشار رو به بالا به آن، حفاظ خروج اضطراری نمایان خواهد شد که معمولا در بخش پشتی سقف قرار دارد و برای جلوگیری از وقوع حادثه از بیرون قفل می شود.
مقامات مسئول در خصوص آسانسور، اجبار کردهاند که کلید الاکلنگی به کار افتد تا ماموران آتش نشانی در زمان اضطرار راهی به بیرون داشته باشند.
ابعاد اتاقک آسانسور بسته به تعداد نفراتی که باید توسط آسانسور جابجا شود یا اندازه تخت چرخ دار در مراکز درمانی که نیاز به استفاده از آن باشد، تعیین می شود.
اتاقک های آسانسور حمل مسافر که مطابق دستور العمل ایمنی ASMEA17.1 ساخته شدهاند، میبایست الزامات دقیق قابلیت اشتعال را رعایت نمایند.