مجله آسانسور

موتور آسانسور

موتور آسانسور

موتور آسانسور

موتور آسانسور اساسی ترین و مهمترین قطعه در آسانسور می باشد. در واقع  مرکز اصلی هر دستگاه آسانسور، موتور آن است. موتورهایی که برای آسانسور وجود دارند در انواع و طرح های متنوعی توسط شرکت های مختلف در سراسر جهان تولید می شود. موتور های گیربکسی، گیرلس و مغناطیسی از نمونه موتورهایی است که در آسانسور کاربرد دارند. موتور در آسانسور وظیفه حمل وزن بار و نفرات را به عهده دارد. جالب است بدانید، بهترین برند های موتور آسانسور به کشور ایتالیا تعلق دارد. در کشور ما بیشتر از موتور های گیربکسی و گیرلس استفاده می شود. قدرت موتور با توجه به نوع آسانسور و ظرفیت آن محاسبه شده و موتور مناسب در آسانسور نصب می شود.

 

تفاوت موتور گیرلس(بدون گیربکسی) و گیربکسی

 

موتور آسانسور گیرلس (بدون گیربکس): در این نوع موتور از دو  سیم پیچ جداگانه استفاده می شود.در زمان شروع، موتور با سیم پیچ پر سرعت به کار می افتد و برای محدود کردن جریان، یک مقاومت به صورت سری به آن ها متصل می شود. شتاب گیری آرام کابین با کاهش تدریجی میدان مقاومت صورت می گیرد. با نزدیک شدن به تراز طبقه، موتور یا سیم پیچ پرسرعت از کار افتاده و موتور با سیم پیچ کم سرعت شروع به کار می کند. سرعت کابین تا رسیدن به فاصله کمی از تراز، به صورت تدریجی کاهش می یابد و در این زمان جریان برق قطع می شود و ترمز به صورت اتوماتیک کابین را به آرامی متوقف می سازد.
 به دلیل فقدان گیربکس در این موتور ، حجم آن کوچکتر از موتور های گیربکسی است و این عامل باعث نصب سریع و آسان آن شده است. استفاده از این موتور باعث کاهش لرزش کابین و حرکت نرم آسانسور در طول حرکت می شود. نصب این موتور در ساختمان های  شلوغ  بسیار مناسب و مقرون به صرفه است. در موتورهای گیرلس، ولتاژ و فرکانس متغییر کار می کنند. وجود این نوع موتور برای آسانسورهای پرسرعت بسیار مهم است.

 

 

موتور آسانسور گیربکس: در صورتی که نیروی محرکه ورودی از الکتروموتور به قرقره کششی از طریق یک چرخ دنده  باشد، موتور از نوع گیربکس دار می باشد.
در این موتور برای انتقال توان مکانیکی از منبع تولید به مصرف کننده از دستگاه گیربکس استفاده می شود. گیربکس مانند یک واسطه بین منبع توان و مصرف کننده برای برقراری انعطاف پذیری عمل می کند. مصرف کننده می تواند هر نوع ماشینی باشد ( کشتی ها، هواپیماها، خودروها، پمپ ها و …) فقط کافی است که مصرف کننده بتواند توان خروجی از گیربکس را به صورت گشتاور دریافت کند.

موتور تک سرعته گیربکسی

این نوع موتور ، نیروی خود را از طریق گیربکس به آسانسور منتقل می کند و فقط یک سرعت حرکت برای موتور آن تعریف شده، وقتی که کابین آسانسور به نزدیکی طبقه رسید، از طریق ترمز موتور، حرکت کابین کند شده و در نهایت کابین در تراز طبقه متوقف خواهد شد.

موتور دو سرعته گیربکسی

برای این نوع موتور دو سیم پیچ و دو سرعت برای حرکت وجود دارد. هنگام شروع حرکت، از دور تند استفاده می شود و حدود ۳۰ سانتی متر قبل از رسیدن به تراز طبقات، دور کند درگیر شده و در محل تراز طبقه ، توقف کامل صورت می گیرد.
به منظور کاهش ضربات ناشی از شتاب اولیه و یا توقف، چرخ فلزی بزرگ و سنگینی به نام فلایویل به موتور متصل است که تکانه های موتور را جذب کرده و حرکت را در این نوع سیستم نرم تر می کند.

معایب سیستم دو سرعته چیست؟

مسافرین شروع و پایان های ناگهانی را در کابین تجربه می کنند که البته این تکان ها به تدریج از عمر قطعات آسانسور کم می‌کند. با وجود اینکه فلایویل کمی از شدت این ضربات کم می کند، اما باز هم این ضربات احساس می‌شوند.استارت های ناگهانی موتور، جریان برق زیادی را مصرف می کند و هزینه برق این سیستم ها نیز کمی بیشتر خواهد بود.

تفاوت مهم این دو موتور این است که موتور گیرلس نسبت به موتور گیربکس از انرژی کمتری استفاده می کند و تا ۵۰ درصد در هزینه های مصرف برق صرفه جویی می کند.

 

 

 

 

نوشته های مشابه