رمپ برقی
رمپ برقی (پیاده رو متحرک) وسیله ای است جهت انتقال افراد در سطوح هم تراز یا با اختلاف ارتفاع کم که در فرودگاه ها ، فروشگاه ، پایانه های مسافری و …کاربرد دارد.
در رمپ، پنج پیاده رو به شکل نوارهای بسته تعبیه شده به طوری که نوار خارجی با سرعت ۵ کیلومتر بر ساعت که سرعت معمولی پیاده روی شخص است پس گام گذاشتن بر روی نوار، آسان است.
در کنار این نوار و به سمت داخل ، نوار دوم با سرعت ۱۰ کیلومتر بر ساعت حرکت می کند؛ نوار های دیگر نیز دارای اختلاف سرعت ۵ کیلومتر بر ساعت با نوار مجاور می باشند. در اواسط مسیر، روند سرعت نوارها برعکس شده به طوری که به راحتی تخلیه مسافر صورت بگیرد.
زاویه شیب رمپ برقی حداکثر ۱۲ درجه نسبت به افق است.
طراحی و نصب رمپ برقی
پالت رمپ برقی
در رمپ برقی به جای استپ از پلیت عاج دار استفاده می شود که به آن ها پالت می گویند. مانند استپ در پله برقی این قطعه اهمیت زیادی در حرکت و جابجایی مسافران دارد.
جنس این پالت ها به دلیل خاصیت ضد زنگ زدگی، ضد خوردگی و وزن کم از آلومینیوم است که به صورت تزریق تحت فشار تهیه می شود ولی گاهی از فولاد هم استفاده می شود.
- در طراحی رمپ برقی طویل، لازم است که به منظور جلوگیری از سقوط ویلچر، به شیب آن توجه کرد. برای رمپ هایی که طول آن ها کمتر از ۵ متر است، بهتر است که حداکثر شیب برای ویلچر ۸ درصد درنظر گرفته شود.
- پالت ها باید دارای شیارهایی در جهت حرکت رمپ برقی باشند.
- پهنای شیارها باید حداقل ۴.۵ میلی متر و حداکثر ۷ میلی متر باشند.
- عمق شیارها نباید کمتر از۵ میلیمتر باشد.
- پهنای لبه دندانه ها باید حداقل ۴.۵ و حداکثر ۸ میلی متر باشد.
- پالت باید با نیروی حداکثر ۷۵۰۰ و حداقل ۳۰۰ نیوتون از نظر انحراف مورد آزمایش قرار گیرد.
- پالت ها نباید دو لبه جانبی با شیار کامل باشند.
- محل اتصال پالت ها باید سطح پیوسته و بدون شکستگی باشد.
مزیت های رمپ برقی(پیاده روی متحرک)
- ضریب امنیتی نسبتا بالا
- صرفه جویی در انرژی
- هزینه نگهداری پایین
- مناسب افراد سالخورده و کودکان
از نظر مسیر حرکت دو نوع رمپ وجود دارد: رمپ برقی با مسیر مستقل و رمپ برقی با مسیر دوگانه
مسیر مستقل
در این سیستم هر یک از مسیر های رفت و برگشت به صورت مستقل از یکدیگر کار می کنند و هر یک از این مسیرها دارای موتورخانه، چاهک، صفحه های متحرک حمل بار، دستگیره متحرک، اسکلت، سنسورهای کنترل و بخش های دیگر هستند.
مسیر دو گانه (رفت و برگشتی)
در این سیستم صفحات متحرک حامل بار، یک سیم بکسل بسته دایره وار را تشکیل می دهند و به صورت مدار بسته در حال حرکت و چرخش مداوم قرار دارند.
تفاوت پیاده رو متحرک و پله برقی
پله برقی از یک چرخه تکرارشونده از پلههای در گردش تشکیل شده است که در آن، پلههای بازگشتی در زیر پلههای بالایی پنهان شدهاند.
این مقاله ها را نیز بخوانید:
شستشوی پله برقی
نصب آسانسور و پله برقی
ایمنی آسانسور و پله برقی
وزن پلههای پنهان با وزن پلههای آشکار برابری است، بنابراین موتور پله برقی تنها می تواند وزن افراد روی پله برقی را (که در حال بالا یا پایین رفتن هستند) تحمل کند. در صورتی که از رمپ برای حمل اشیا نیز به همراه افراد استفاده می شود.
رمپ برقی با مکانیزم مشابه پله برقی دارای سطحی صاف و بدون پله می باشد. همچنین موتور رمپ نسبت به موتور پله برقی ضعیف تر است.
برای صرفه جویی در مصرف انرژی رمپ برقی از سیستم های زیر استفاده می شود:
سیستم Stop/Go
این سیستم مجهز به راداری است که در زمان تشخیص حضور مسافر در ورودی محدوده تعریف شده، دستور حرکت نرمال را به رمپ می دهد. همچنین در هنگامی که مسافر بر روی رمپ برقی حضور نداشته باشد، پس از گذشت زمان معین، سیستم خاموش می شود.
سیستم مدیریت سرعت
در این سیستم زمانی که مسافر بر روی رمپ حضور ندارد، سیستم از توان موتور کمتری استفاده می کند با این حساب سرعت آن کاهش می یابد. اما در هنگام تشخیص حضور مسافر، سرعت به طور تدریجی افزایش می یابد تا نهایتا به سرعت اسمی تعریف شده برسد.
سیستم ترکیبی
در سیستم ترکیبی از هر دو حالت Stop/Go و سیستم مدیریت سرعت حرکت استفاده می شود. در زمان عدم حضور مسافر ابتدا سرعت کاهش یافته و پس از گذشت مدت معین به شرطی که مسافری از رمپ برقی استفاده نکرده باشد، سیستم خاموش می شود و با حضور مجدد مسافر در محدوده قابل تشخیص، مجددا شروع به حرکت خواهد کرد. به علاوه، در سیستم ترکیبی از دو مکانیزم سنسور نوری و سیستم راداری به صورت همزمان استفاده می گردد.
سیستم تشخیص نور
مکانیزم تشخیص نور شبیه به سیستم فوتوسل درب آسانسورها است، به طوری که در صورت قطع مدار نوری توسط مسافر، مجموعه شروع به حرکت می کند.
سیستم تشخیص راداری
در صورت حضور مسافر در محدوده مشخص، مجموعه فعال می شود.