شستشوی پله برقی
شستشوی پله برقی ها از ابتدای بهره برداری آن ها دغدغه کارفرمایان بوده است. در این مقاله قصد داریم تا موضوع نظافت و شستشوی پله برقی ها را بررسی کنیم.
چگونگی شستشوی استپ ها
وجود گرد و خاک محیطی، انتقال آلودگی محیطی به تجهیزات، میزان تردد و … از عوامل آلودگی استپ های پله برقی می باشند. طبق استاندارد؛ استپ ها جهت عدم لغزندگی بایستی دارای شیارهایی در جهت حرکت باشند وجود شیار های یادشده و نشست گرد و خاک روی آن ها و به خصوص روغن نشت شده در زمان سرویس و نگهداری پله برقی سختی کار را بسیار زیاد می کند. به کارگیری روش مناسبی برای شستشوی استپ ها به گونه ای که پس از انجام عملیات کارفرما رضایت کافی داشته باشد نیز کار سختی است که شاید خیلی از پیمانکاران با آن سر و کار داشته باشند.
در ادامه به توضیح برخی از روش های شستشوی پله برقی می پردازیم.
۱. شستشوی روکار پله برقی
در صورتی که پله برقی از نوع out door باشد کلیه تجهیزات الکتریکی سیم کشی برق و ایمنی میکروسوئیچ ها و … به دلیل احتمال آب باران دارای درجه حفاظتی IP 54 , IP55 می باشند. همچنین اجزای فلزی نیز بصورت HOtGalv nized بوده بنابراین در برابر زنگ زدگی مقاوم می باشد . پله برقی های مذکور عموما نیز دارای راه آب مناسب و مکانیزه هدایت آب و فاضلاب هستند. شستشوی روکار تجهیزات یادشده توسط فشار آب زیاد منجر به خرابی تجهیزات نخواهد شد، در صورتی که پله برقی از نوع semi_ outdoor باشد بایستی اجزای الکتریکی از نظر آی پی بررسی شده و اجزای فلزی نیز از نظر پوشش مقاوم در برابر زنگ زدگی بررسی شوند.
در صورتی که اجزای حفاظت مناسب را داشته باشد می توان با واتر جت و در حداقل زمان به صورت روکار تجهیزات را شستشو نمود. بدیهی است که روش گفته شده علیرغم سادگی و سهولت میتواند برای تجهیزاتsemi_ outdoor و indoor آسیب های جبران ناپذیر به بار آورد.
۲. شستشوی استپ دمونتاژ
راهکار دیگر برای شستشوی پله برقی، دمونتاژ کلیه است. ابتدا کلیه استعفا از روی شفت خارج شده و در فضای آزاد توسط واترجت نظافت میشود. در این روش شستشو باید مطابق استاندارد نوشته شده در برابر نفوذ آب محافظت صورت گیرد؛ زیرا نفوذ آب به داخل غلتک های استپ منجر به آسیب جدی به مکانیزم حرکتی می گردد. ضمناً در زمان دمونتاژ توصیه می شود هر استپ بر روی آن شماره گذاری شده تا پس از شستشو دقیقاً بر روی محور قبلی خود نصب گردد. فرآیند یاد شده بسیار زمانبر می باشد. از زمان دمونتاژ تا اتمام شستشو و راه اندازی مناسب، بین دو الی سه روز پس از جایگذاری بایستی توسط فیلر و یا گیج تنظیم بشوند به گونهای که در زمان خروج از آنها لبهها در یک مسیر باشند.
۳. شستشوی پله برقی با استفاده از تکنولوژی ابتدایی و غیر ایمن
رفتار اشتباه متولیان نظافت که به طور مکرر دیده شده به هیچ عنوان توصیه نمی گردد.
به این صورت که پله برقی در حال حرکت را متوقف کرده و کارگران متخصص از تجهیزات نظافت برای شستشوی استپ ها استفاده می نمایند. راهکار یاد شده علاوه بر این که به دلیل شیار های متعدد استپ موثر نمی باشد، در صورت گیر کردن تجهیزات شستشو بین فاصله استپ ها و یا بین استپ و شانه بسیار خطرناک بوده و توصیه میگردد از هرگونه شستشوی غیر ایمن به خصوص در زمان روشن بودن پله برقی جداً اجتناب گردد.
۴. استفاده از بخار شوی سرد
شرکتی در ایالات متحده آمریکا محصولی را معرفی نموده که میتواند توسط تکنولوژی خاص حاصل از بخار سرد تحت فشار، کلیه اجزای صنعتی را بدون آسیب ناشی از رطوبت زیاد نظافت کند. طبق فیلم های ارائه شده در وبسایت برند سازنده ( dry ice blasting ) محصول یاد شده در نظافت شیارهای استپ نیز بسیار موثر می باشد. البته محصول یاد شده هنوز فراگیر نشده و عموماً استفاده از دستگاه های شستشوی مخصوص از اسقبال بیشتری برخوردار می باشند اما درصورتی تحقیقات لازم در خصوص اثرات محصول یاد شده بتواند نتیجه مناسبی را در بر داشته باشد؛ این محصول به یکی از بهترین و موثرترین مکانیزم های شستشوی اجزای پله برقی تبدیل خواهد شد.
مقاله زیر را نیز بخوانید:
ایمنی آسانسور و پله برقی
شستشوی درب ایستگاه های پله برقی
اغلب تجهیزات معرفی شده راهکاری برای شستشوی درب ایستگاه های پله برقی که به آن floor cover نیز می گویند ندارد. شاید راهکار استفاده از بخار شوی سرد بتواند پاسخگوی این امر باشد. می توان دستگاه شستشوی مخصوص را به دو دسته کلی تقسیم بندی نمود. با توجه به اینکه عرض پله های برقی می تواند از ۵۸ سانتی متر تا ۱۱۰ سانتی متر باشد و نیز در صورتی که به صورت پیاده روی متحرک باشند عرض آنها تا ۱۶۵ سانتی متر نیز قابل افزایش می باشد؛ لذا امکان انتخاب تجهیزاتی که بتواند دهنه بین ۵۸ تا ۱۶۵ سانتی متر را بسیار نامحتمل می باشد.
لذا برخی از برندها به طور مخصوص برای پله برقی از دهنه ۵۸ الی ۱۱۰ سانتی متر یک محصول ارائه داده و برای پیاده روی متحرک با عرض ۱۰۰ الی ۱۶۵ سانتی متر نیز محصول دیگری ارائه می نمایند. محصول یاد شده قابلیت تطبیق با عرض تجهیزات دارای مکانیزم قابل تنظیم می باشد. برخی از برندها هم فارغ از محدودیت های دهنه تجهیزات عرض برس ها را در اندازه های ۳۵ یا ۴۷ یا ۵۸ سانتی متر ارائه نموده اند این نوع تجهیزات که در گروه دوم یعنی تجهیزات شستشوی مخصوص ثابت قرار میگیرند جهت کامل نمودن شستشوی پله برقی با عرض ۸۰ بایستی یک بار پله برقی روشن شده و سمت چپ آن در تمامی استپ ها شسته شده و بار دیگر پله برقی در زمان کارکرد سمت راست آن شسته شود.
از نکات مهم در انتخاب استفاده از برس بر اساس نوع آن می باشد. هر یک از برندها شیارهای استپ را در محدوده استاندارد تهیه نموده اما لزومی به یکسان بودن ابعاد شیارها به دلیل تلورانس های مجاز استاندارد نمی باشد. لذا در زمان سفارش تجهیزات بایستی نوع استپ را نیز به سازنده اعلام نموده تا برس ارائه شده دقیقاً در داخل شیار ها قرار گرفته و ضمن نظافت قابل قبول شیارها به سرعت مستهلک نگردند. پس از تراشیده شدن آلودگی از روی شیار های استپ بایستی مکانیزمی برای خارج نمودن آن از روی تجهیزات پیش بینی گردد زیرا انتقال آلودگی ها به موتورخانه و یا فضای پشتی خرپا و نیز ترکیب آن با روغن می تواند منجر به بروز آتش سوزی شود.
تقریباً تمامی دستگاه های بررسی شده دارای مکانیزمی شبیه جاروبرقی بوده و پس از تراشیدن آلودگی ها از شیار استپ با مکش آن به داخل محفظه هدایت می شوند. در برخی از برندها از مایع های اسیدی فرار استفاده شده که ضمن موثر نمودن شستشو به دلیل خاصیت فرار بودن مانع از ورود مایع به داخل تجهیزات می گردد در ایران گاهی به دلیل قیمت زیاد تامین مایع یاد شده از الکل صنعتی بدون بو استفاده می شود. در صورت استفاده از هر نوع مایع اسیدی بایستی از عدم تاثیر آن بر روی راهنماهای استپ اطمینان حاصل شود.